Life Long Burning: Alice Feraru, Corina Rafael & Mircea Hristescu

Alice Feraru - video still

Explore Festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

▪️ 12.10.2019 // WASP Working Art Space and Production // 19:30 – 21:30
Mircea Hristescu, Alice Feraru & Corina Rafael
Instalații multimedia / Multimedia installations
Intrarea liberă / Free entrance

Alice FERARU: Inside out

În seria de imagini apare un spațiu larg fotografiat în perioade temporale diferite (2017-2019), din puncte de stație opuse. Apropierea afectivă față de această serie de imagini și mistificarea experienței de a observa au încurajat limitarea polisemiei fotografiilor și cristalizarea unei narațiuni personale ce atârnă de reprezentări din câmpul memoriei colective (mitologie), narațiune ce gravitează în jurul motivului gemenilor (dublului). Inside out subliniază felul în care neliniaritatea evenimentelor potențează nevoia de a fixa semnificații în jurul imaginii, acest proces de ordonare a informației manifestându-se ca mecanism defensiv împotriva amenințării haosului cotidian. În acest caz, imaginea este fereastra ce se deschide dinspre exterior spre interior. Distanțarea afectivă față de imagini regenerează percepția, aducând o nouă înțelegere asupra fotografiei ca instrument de cercetare a resorturilor cunoașterii.

Alice Feraru (n. 1995) trăiește în București, unde activează ca artist vizual, utilizând mai multe medii de reprezentare: fotografie, video, desen, instalație multimedia. A început să lucreze predominant cu fotografia și imaginea dinamică în anul 2014, odată cu admiterea la Universitatea Națională de Arte București, departamentul Foto-Video, iar în 2019 și-a încheiat studiile masterale în cadrul aceluiași departament. În practica artistică, îmbină mitologiile personale cu interesul pentru subiecte precum timpul sau memoria, concentrându-se pe limbajul vizual ca oglindă a propriei realități afective.

//

Mircea HRISTESCU: GLITCH No. ∞
Instalație video – obiect – print digital

Titlul proiectului se referă la un obiect aflat în suspensie față de coerența realului. Conceptul de scurtcircuit devine o consecință a neidentificării cu citirea pragmatică a timpului și spațiului concret.
Un spațiu neidentificabil, la o scanare rațională, devine un spațiu de protecție (salvare) a memoriei personale, a diferitelor impulsuri senzoriale care ne guvernează existența afectivă, permițându-i o regenerare continuă.

Mircea Hristescu (n. 1995) trăiește și lucrează în București ca artist vizual. A absolvit în 2014 Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, iar în 2019 Universitatea Națională de Arte, Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică. A participat la expoziții de grup, atât de fotografie, cât și de film experimental, printre care: în 2019 – DEZARHIVĂRI, Galeria ApArte din Iași, workshop finalizat printr-o expoziție colectivă, curator Matei Bejenaru; în 2018 – expoziție a workshop-ului de film experimental Camera Prezentă, coordonat de Lavinia German, în cadrul proiectului FILM – proiect curatorial, curator Matei Bejenaru, la WASP – Working Art Space and Production, București; Confluențe / Kereszteződések,Vernisaj: Palatul Culturii Târgu Mureș, K’arte, Casa Bernady, Finisaj: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet / Institutul Maghiar din București; Reactor Spălător #2 screening, BITE-SIZED FILM NIGHT, Cluj-Napoca; în 2017, SALT, Expoziția de Licență și Master FVPCI, București, Galeria BRD Rezidența Scena9.

//

Corina RAFAEL: The Dirac Equation
Instalație multimedia

„Dacă două sisteme interacționează între ele pentru o anumită perioadă de timp și apoi sunt separate, nu mai pot fi descrise ca două sisteme separate, ci cumva, ele devin un sistem unic. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă unuia dintre ele continuă să-l influențeze și pe celălalt, chiar dacă se află la distanțe depărtate sau ani-lumină.”

Pornind de la definirea ecuației lui Paul Dirac, instalația propusă abordează problematica tot mai acută a poluării cu deșeuri din plastic, fapt ce constituie un impact negativ atât asupra mediului natural, cât și asupra vieții omului.

Instalația devine o piesă de artă conceptuală cu valențe suprarealiste, ce urmărește atragerea atenției publicului asupra conștientizării problemei poluării mediului cu materie plastică, precum și asupra problematicii colectării selective și a reciclării deșeurilor din plastic.

Corina Rafael activează ca artist vizual și a absolvit studiile Facultății de Arte Plastice, Secția Foto-Video din cadrul UNArte București, 2019.
În corpusul personal de lucrări, Corina Rafael lucrează cu diverse medii, utilizând cunoștințe variate, deopotrivă empirice și științifice, din “background”-ul personal, cu scopul de a atinge rezultate finale care să contribuie la ghidarea culturală și spirituală a publicului. Teme mari la care apelează și care devin recurente în cadrul conceptelor lucrărilor sale sunt: ortodoxismul, dragostea, medicina, psihologia (psihanaliza), reciclarea, matematica, arhitectura. Subiectele pe care le abordează sunt dintre cele mai variate, cu puternică motivație personală, experiențială, filosofică și intrinsecă: cercul, timpul, viața și moartea, crengile-trunchiul-rădăcinile, problematica „perfecțiunii”, problematica “sinuciderii’, mântuirea și monahismul, plasticul, cimitirul, crucea, linia/dunga verticală, trandafirul, lemnul, metalul, cărămida, surse de lumină, ața-sfoara, etc. Genurile de redare a imaginilor finale, în special în pictură, scurtmetraj experimental și fotografie, sunt: abstract, expresionist- abstract, minimalist puternic conceptual. În prezent lucrează cu pictura, fotografia, filmul, poezia și instalația. Caracterizată în mod deosebit de o estetică pictorială și lirică, arta pe care o creează are setat scopul de a constitui un bandaj și de a trezi și ghida privitorul către profunzime culturală, adevăr și spiritualitate.

//

Proiecte dezvoltate în cadrul programului Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, ce susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe este un proiect multianual co-finantat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă și de Administrația Fondului Cultural Național.

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al RomanieiMuzeul Național De Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă

Photo credit: Alice Feraru, video still

Top