Marten Spångberg: 46 – Solo performance la eXplore festival #14

46 image 2

Coregraful suedez Marten Spångberg prezintă performance-ul 46 la eXplore festival #14, în data de 14 septembrie 2019, între 15:00 – 15:30 (locația va fi anunțată ulterior pe www.exploredancefestival.ro).

Mårten Spångberg: 46

Dans contemporan (Contemporary dance) / solo performance

Intrarea liberă / Rezervări: contact@waspmagazine.com

Cu participarea și realizat de: Mårten Spångberg

Director repetiții: Sidney Barnes

Programare digitală și AI: Heiko Göltzer

Durată: 15 minute

Dacă lucrurile abstracte pot exista, ca un zvon, o imagine .jpeg stocată pe un hard drive, zeița hindusă Parvati sau inexistența dintr-o sticlă pe jumătate goală, cine poate susține că dansul nu poate exista, genera o formă de autonomie sau, pur și simplu, o viață proprie?

46 este o cercetare continuă asupra existenței autonome a dansului, exprimată ca o serie de performance-uri în care a dansa este un mijloc de a forma legături cu dansul. A dansa sau a fi dansat de un dans care are propria existență implică încuviințarea unei agenții de dans. A aborda sau a avea grijă de un astfel de dans presupune o nouă gândire și deschiderea față de posibilitatea unor forme alterate de experiență.

46 este prezentat în parcuri, natură sau spații semi-publice, precum biserici, muzee și biblioteci.

Inspirat de materialismul contemporan, fizica cuantică, estetica reprezentată prin Emoji-uri, AI și dansul urban, 46 are scopul de a submina modurile dominante de compoziție și formațiuni de reprezentare, urmărind să genereze spații pentru posibilitatea apariției de practici comune.

Materialul din 46 a fost dezvoltat de către performeri în cadrul proiectelor recente ale lui Marten Spangberg, de la „The Internet” până la „Culture”. Mulțumiri Tamarei Alegre, lui Simon Asencio, Sidney Barnes, Liza Baliasnaja, Linda Blomqvist, Renée Copraij, Emma Daniel, Christine De Smedt, Misha Downey, Mette Edvardsen, Hana Lee Erdman, Adriano Wilfert Jensen, Sandra Lolax, Mark Lorimer, Sarah Ludi, Moya Michael, Clinton Stringer, Louise Dahl, Rebecka Stillman, Hanna Strandberg, Else Tunemyr, Alexandra Tveit.

46 este un spectacol de dans creat în contextul Skymningen, susținut de Consiliul Suedez de Artă, și face parte din proiectul Vandrare/Håp, susținut de Consiliul Norvegian de Artă.

Coregraful suedez Mårten Spångberg (n. 1968) locuiește și lucrează în Bruxelles și Stockholm. Interesul său principal este dansul într-un domeniu extins, lucru pe care l-a abordat prin practica experimentală într-o varietate de formate și expresii. Este activ pe scenă ca performer și creator din 1994, iar din 1999 și-a creat propriile coregrafii, de la solo-uri la lucrări de mare amploare prezentate în turnee internaționale. În cadrul Festivalului Internațional, Spångberg a colaborat cu arhitectul Tor Lindstrand, implicându-se în coregrafia socială. Din 1996 până în 2005, a organizat și curatoriat festivaluri suedeze și internaționale, iar în 2006 a inițiat rețeaua de organizații INPEX. Spångberg are o experiență considerabilă în predarea teoriei și practicii. În perioada 2008 – 2012, a coordonat programul de masterat în coregrafie al Universității de Dans din Stockholm. În 2011, a fost publicată prima sa carte, intitulată Spangbergianism.

Mårten Spångberg este profesor de dramaturgie și coregrafie la Academia Națională de Arte din Oslo, departamentele de dans și teatru. Este artist asociat la Teatrul Black Box din Oslo, 2017 – 2018. Cele mai recente lucrări ale sale – La Substance, but in English, The Internet, Natten și Gerhard Richter, une pièce pour le théâtre – se bucură de recunoaștere internațională.

Photo credit: Mårten Spångberg

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder, IQads, România Pozitivă

www.exploredancefestival.ro

www.waspmagazine.com

www.4culture.ro

Related posts

*

*

Top