Piesa We Are Still Watching, semnată de Ivana Müller, jucată în premieră în România, în cadrul eXplore festival #13

Ivana Muller performance 2_photo credit Sanne Peper

Ivana Muller performance 4_photo  Ian Douglas

eXplore festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival prezintă sâmbătă, 20 octombrie 2018, piesa We Are Still Watching, creată de Ivana Müller în colaborare cu coregrafa Andrea Bozic, artistul și regizorul de teatru David Weber-Krebs și dramaturgul Jonas Rutgeerts. Piesa pare a fi o repetiție în care scenariul este citit cu ajutorul spectatorilor care, pe parcursul unei ore petrecute în compania celorlalți, creează și devin o comunitate, luând decizii la nivel individual și colectiv în timp ce „pur și simplu” citesc un text pe care altcineva l-a scris pentru ei.

We Are Still Watching este o piesă în care ideea de „spectacol” este translatată încet spre ceva la care publicul se așteaptă cel mai puțin. Ceea ce poate părea pentru un moment o piesă de teatru nereușită devine o invitație la a vedea dincolo de scenariu și lasă loc pentru ceva „real” să se întâmple.

 Mediatizată intens, piesa a fost jucată în numeroase țări până acum

 Un articol publicat în Libération în 2014 menționa faptul că „We Are Still Watching reprezintă o excepție de la regulă. Dincolo de finețea scrisului (pentru că este nevoie de talent pentru a-ți imagina reacțiile spectatorilor care au diferite profiluri, când te afli în fața unei astfel de dileme), crearea acestei piese inteligente și auto-reflexive surprinde prin puterea sa provocatoare.”

Întrebată ulterior de Wilson Le Personnic, redactorul șef al publicației online Maculture.fr, despre eliberarea și în același timp dificultatea de a lucra fără actori, deoarece nu se pot face repetiții în timpul procesului de creație, Ivana declara în 2015: „noi toți cei implicați în scrierea lucrării, pentru că suntem patru, am anticipat și încarnat diferite voci care au fost formulate în script. În construcția personajelor, ne-am gândit la persoane pe care le sțim, la nivel personal și cultural, iar acest lucru ne-a ajutat să conturăm un anumit tipar în unele cazuri. Unul dintre cele mai complicate aspecte ale scenariului, dar și pline de satisfacție, este că nu știm niciodată cine ce rol va citi. Decizia se ia pe loc, fie din întâmplare, fie la alegerea spectatorilor. Așa că nu putem vorbi de casting aici. Nu știm dacă cititorul va fi bărbat sau femeie, vorbitor nativ sau străin, un tânăr sau o persoană în vârstă, cineva cunoscut sau dimpotrivă, o persoană anonimă.”

Jucată în mai multe țări, precum Olanda, Belgia, Germania, Portugalia, Austria, Italia, Statele Unite ale Americii, și acum România, piesa e mereu altfel, în funcție de ce se întâmplă la fiecare interpretare. Mai mult, artista subliniază în același interviu că „orice context diferit în care piesa prinde viață generează reacții diferite în rândul audienței. Chiar și atunci când e jucată în seri diferite pe aceeași scenă de teatru, opera poate fi primită foarte diferit de către public. Este o condiție inerentă a modului în care arta live funcționează (și probabil orice tip de artă). Însă reacțiile sunt cele care ies în evidență la această piesă, reacții generate atât de felul în care aceasta este jucată, cât și din modul în care e privită. Revin asupra textului și lucrez la el pentru fiecare interpretare nouă, luând în calcul caracteristicile mediului socio-profesional în care are loc. Traducem, de asemenea, textul în limba comunității în care se va juca, iar acest transfer către o nouă limbă aduce după sine multe schimbări. Este evident cum diferite culturi se raportează diferit la ideea de a vorbi în public și totodată la ideea de a face teatru.[...] Chiar dacă ești profesionist sau doar un spectator care își primește rolul, trebuie să fii prezent. Această condiție fabuloasă ne creează spațiu pentru experiment, curiozitate și implicare.”

Cunoscută publicului din România prin prezența în edițiile anterioare ale eXplore festival la București, cu spectacolul While We Are Holding It Together, Ivana Müller este una din cele mai puternice voci ale scenei europene de dans contemporan și performance.

Piesa sa, We Are Still Watching, tradusă în limba română de The Dutch House, marchează finalul ediției din acest an a festivalului, fiind programată să aibă loc pe 20 octombrie, la orele 19:00 și 21:00, la WASP Working Art Space and Production. Aceasta lansează participanților provocarea de a experimenta arta teatrală într-o notă mult mai personală, prin implicare directă în desfășurare, mai jos fiind redate doar două din experiențele celor care au luat parte la spectacol, în alte colțuri ale lumii:

https://www.portlandmercury.com/TBA/archives/2013/09/22/ivana-mllers-we-are-still-watching-who-needs-actors

https://www.culturebot.org/2014/10/22288/we-are-still-watching-the-author-the-text-and-asking-for-directions/

Top