Produse Domestice, Ioana Păun (RO)

produse domestice_4

28.05.2015 / 19:30 / WASP

* O piesă cu text în limba engleză.

O piesă de: Xandra Popescu
Regia: Ioana Păun
Investigația: Laura Ștefănuț
Muzica: Cătălin Rulea
Mișcarea: Carmen Coțofană
Cu: YNIA și Smaranda Nicolau
Voce: Diana Miron
Un proiect finanțat de AFCN. Parteneri: WASP, Comunitatea Filipineza din Romania, Europa FM, Salonul de Poiecte, Think Outside The Box, VICE, ARCA.

„Eu îi sfătuiesc pe toți angajatorii să se poarte cu ele cu o mână de fier în mănușă de catifea.”
— extras dintr-un interviu cu directoarea unei agenții de recrutare și plasare personal domestic filipinez.
Într-o țară cunoscută ca exportator al muncii domestică, a angaja ajutoare exotice crește capitalul simbolic al celor care dețin puterea.

Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România nevoită să își susțină familia de acasă. Agenția intermediară o plasează ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Deși îi este dor de fiica ei, Joy se simte bine când muncește și își admiră angajatorii. Recunoscătoare că și-a găsit un post bun, ea își depășește uneori îndatoririle și gătește sau curăță în casă. Totul merge bine, până când într-o zi, tatăl familiei începe să o hărțuiască sexual. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să își confrunte soțul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy își va da seama ca că a intrat într-o capcană domestică. Ceea ce a început ca o favoare acordată angajatorilor îi este acum pretins în mod imperativ. Treptat, Joy devine, sclava familiei.

Această poveste pornește de la un caz real. Adevărata Joy trăiește în București, România. Ea este interpretată de Ynia Lovelina care a trecut ea însăși prin repetate experiențe asemănătoare. Precum Joy, sute de alți filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu recunoaște munca domestică. Și deși plătesc taxe, aceștia nu beneficiază de protecția statului român. Dar cum rămâne cu munca domestică în familiile obișnuite? În familiile care nu își pot permite să angajeze un lucrător imigrant?

Produse Domestice pornește de la experiențele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicațiile muncii domestice plătite și neplătite. Produse Domestice vorbește despre adevăratul preț al muncii domestice. Produse Domestice instigă împotriva sexualizării muncii domestice!

Vezi teaser:

Ioana Păun (n. 1984) este regizor. Operează pe subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. All workers go to heaven (Theatre Royal Stratford East, Londra 2012), Economia Disperării (Muzeul Mexican din Chicago 2013), Indicele de Indignare (Letca Nouă și MNAC 2013) confruntă distopiile contemporane și imaginând situații posibile în care participanții ajung să co-existe pe o durată limitată. Ioana lucrează din 2012 la o platformă de vizibilitate a „industriei afecțiunii”, împreună cu artiste, jurnaliste, bone și menajere. De curând, Ioana face parte dintr-un colectiv internațional de artiști și programatori care dezvoltă forme de virusare a sistemelor de producție culturală, mutând atenția de pe creator pe utilizatori și subiect. În prezent Ioana este doctorand și cercetează posibilitatea democratizării artei și extinderea formelor participative în realitate.
http://ioanapaunlive.wordpress.com

Xandra Popescu lucrează ca artistă, scriitoare și realizatoare de film. A studiat Dramaturgia în cadrul Universității Naționale de Teatru și Film și are un background în Știite Politice. În munca ei adresează aspecte personale dintr-o perspectivă politică si poetică. A scris trei filme în regia artistului Șfefan Constantinescu: Cină în Familie, Șase pești mari și Viking Line Story, precum și alte piese și scenarii. La sfîrșitul lui 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucrează unori împreună cu artista Larisa Crunțeanu sub numele Soyons Impossible. Împreună coordonează activitatea Atelier35, un spațiu de proiecte din București dedicat extinderii limitelor artei contemporane. În prezent, lucrează și traiește în Berlin și București.
http://www.xandrapopescu.com

Reprezentații trecute:

16.04.2015 / 19:30 / WASP
14.03.2015 / 19:00 / WASP
16.10.2014 / 19:30 / WASP (avant-premieră)
17.10.2014 / 19:30 / WASP
25.10.2014 / 19:30 / WASP
08.11.2014 / 19:30 / WASP
15.11.2014 / 20:30 / WASP

Top