PSIHOSOMATICĂ ȘI CONSCIOUS EMBODIMENT | Dialog între Psihologia Transpersonală și Somatică

11157351_1124575987567925_4052606921822193508_o

Vineri 5 iunie, între orele 19.30-22.00, la WASP.

Lectura se va conchide cu un un atelier de mișcare deschis publicului.

Conscious Embodiment este a doua întâlnire între teorii și practici care creează de data aceasta un dialog între psihologia transpersonală și somatică.

Conferința teoretico-practică va avea ca invitați pe Ovidiu Brazdău, psiholog, doctor în antropologie psihologică, lector universitar în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Ecologice din București și Valentina De Piante, coregraf, performer, cercetator în educație somatică, asistent universitar dr. la Unatc „I.l. Caragiale”.

Profesorii invitați vor prezenta o sinteza cu privire la unele concepte fundamentale ale psihologiei transpersonale, creând legatura cu concepte similare din filiera somatică.

Profesorul Brazdău spune: „ În cadrul workshopului vom aborda doua dintre cele mai importante aspecte legate de conexiunile între corp și prezența conștientă („witnessing awareness”): starea de flow și înțelegerea cognitivă a răspunsurilor corpului.

Starea de flow este conectarea perfectă între minte și corp, dar este doar o parte a procesului de conștientizare psihosomatică. Deși este valorizată și apreciată extrem de mult în artele spectacolului, starea de flow este o experiență partial inconștientă.

Ceea ce în general îi lipsește persoanei care trăiește această stare este păstrarea prezenței conștiente, în timpul experienței. Altfel spus, păstrarea atenției asupra însuși procesului atenției, nu asupra stimulilor din interior și exterior. Atenția asupra procesului atenției (“aware of awareness”) permite persoanei care experimenteaza starea de flow o conectare mai profundă cu propria ființă și o mai bună înțelegere a experiențelor.

Această polarizare între experiențe somatice de tip pre-rațional vs. experiențe somatice post-rațional este descrisă în psihologie cu denumirea “pre/trans fallacy”.

O altă tehnică psihosomatică este observarea răspunsurilor corpului, fără a le filtra și modifica mental, prin simpla păstrare a atenției conștiente în prezent. Observarea și identificarea blocajelor somatice duc la rezolvarea automată a unor blocaje cognitive și facilitează conectarea cu structurile profunde ale propriei ființe.

În cadrul workshopului vom explora cele trei tipuri de răspunsuri pre-emoționale ale corpului (frică, tristețe, respingere) și pulsiunile conexe (control, victimizare, respectiv deconectare) și vom observa manifestarile acestora la nivel fizic: tensiune, vibrație, căldură, răceală, presiune, blocaj etc.

Când experiențele sunt verbalizate și decodate lingvistic, acest proces de înțelegere eliberează diverse informații blocate în corp (ex: amintiri reprimate, traume), care apoi sunt procesate și integrate.”

Mai multe informații aici.

Top