Real Time Composition | workshop cu João Fiadeiro

growasp_fiadeiro

Când?

Luni, 28 septembrie – Vineri, 2 octombrie | 18:00 – 22:00

Prezentare publica: Vineri 2 octombrie, ora 19:30

Înscrieri:

CV la adresa: contact@waspmagazine.com cu subiectul ”GROWASP cu João Fiadeiro”.

Termen limită: 25 septembrie

Participantii selectati vor fi contactati prin email, in data de 26 septembrie.

Taxă participare: 200 RON / 150 RON (pentru studenți și elevi).

 A formula cu acuretațe și suficiență întrebarea care ne preocupă – în loc de a fi captivi în ciclul unor reflexe și răspunsuri prefabricate – este principalul subiect care va fi devoltat în cadrul acestui atelier. Real Time Composition oferă praticienilor un set de unelte astfel încât să poată obține meta-stabilitatea unei condiții prin susținerea echidistanței între frământare și situație, astfel încât să descopere, printre atât de mult zgomot, exces și deșeu, ce ne afectează, ne atinge și ne mișcă.

Acest atelier se va concentra pe achiziționarea unui set de instrumente ce pot fi deopotrivă folosite în practicile și antrenamentele de improvizație cât și aplicate în creația dramaturgică din cadrul proiectelor performative. Exercițiile vor varia de la o machetă dezvoltată pentru a simula modul operativ al RTC într-un format de ”board game”, pâna la scală corporală, unde modul operativ și etica lui fundamentală vor fi testate în situație, dezvoltând abilitatea de a anticipa și îmbrățișa schimbarea, în timp ce se deprinde claritatea și acuratețea în aplicarea acestei unelte.

Real Time Composition | Despre

Ce criterii și paramaterii ar trebui să luăm în considerare în luarea unei decizii? Cum le împărtășim în cadrul unui grup, având grijă să nu lăsăm conversația să se transforme într-un câmp de competiție și resemnare? Real Time Composition a apărut pentru a încorpora aceste tipuri de preocupări , care apar de fiecare dată când trebuie să luăm decizii și să facem alegeri, atât în procesul de creație artistică cât și în momentele de improvizație.

Din perspectiva RTC, un gest creativ nu poate veni dintr-o intenție sau o proiecție personală. El trebuie să fie consecința unei întâlniri. O întâlnire cu timpul, spațiul, un obiect, o altă persoană, un afect… Forța acestei întâlniri, relevanța ei, stă în capacitatea sa de a ne suspenda traiectoria – chiar și pentru câteva milisecunde – generând îndoială și mirare. Această întrerupere este breșa de care are nevoie RTC pentru a interveni și activa capacitatea noastră de a privi către noi înșine din exterior pe măsură ce evenimentul se desfășoară. De la distanță, suntem capabili să remarcăm detalii și relații care ar fi trecut neobservate dacă am fi rămași în capcana propriilor noastre opinii și certitudini. RTC ne oferă uneltele care ne permit să păstrăm acel timp deschis și, prin amânarea răspunsului, să descoperim noi metode de ”întâmplare”.

João Fiadeiro | BIO

João Fiadeiro aparține generației de coregrafi care a apărut spre sfârșitul anilor 1980 și, succedând mișcarea post-modernă americană precum și mișcarea Nouvelle Danse, ce se desfășurase în Franța și Belgia, dă naștere curentului Nova Dança Portuguesa [Noul Dans Portughez]. O mare parte a educației și formării lui s-a clădit alternând între Lisbona, New York și Berlin. Apoi, el s-a alăturat Companiei Dança de Lisboa (1986-88) și Baletului Gulbenkian(1989-90).
În 1990 a fondat Compania RE.AL care a sprijinit crearea și difuzarea propriilor lui spectacole, prezentate în mod regulat peste tot în Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și America de Sud, și, deasemenea, a reprezentat și îndrumat artiști în devenire, dar și artiști transdisciplinari pe parcursul LAB/Projectos em movimento[LAB/Moving Projects].
În 2008 el și-a suspendat temporar activitatea de coregraf și autor, îndreptându-și atenția către proiecte unde procesul – opus produsului – devine obiectul central, o schimbare ce îi condiționează activitatea și programul dezvoltat de Atelier Real, structură al cărei director artistic este.
Metoda compozițională în timp real, inițial menită să-i susțină scrierile și compozițiile dramatice, a devenit între timp o simbioză între artă și viața reală. Această cercetare se dezvoltă în cooperare cu multe alte discipline, cum ar fi economia, neuro-biologia, sistemele științifice complexe, și i-a permis lui João Fiadeiro să coordoneze workshop-uri pentru masteranzi și doctoranzi în diferite școli și universități internaționale.

Atelier derulat în cadrul GROWASP 2015, organizat de WASP Studios, in parteneriat cu 4Culture și eXplore dance festival.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural EȘTI BUCUREȘTI, prin ARCUB și Primăria Municipiului București.

Un eveniment sprijinit de Ambasada Portugaliei la București, prin Institutul Național Portughez de Cultură, Camoes Instituto de Cooperacao e da Lingua.

Top