Veda Popovici: Corp în adversitate / Performance lecture

69809219_2490995124277653_1774707695325020160_o

eXplore festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

▪️ 11.10.2019 // WASP Working Art Space and Production, Bucharest
19:30 – 20:30
Veda Popovici: Corp în adversitate / Body in Adversity
Performance lecture

„Corp în Adversitate” investighează condițiile de producție și efectele unei serii de performance-uri ce au avut loc în cadrul unor proteste feministe din 2011 și până astăzi, cum ar fi: De natură inofensivă (SlutWalk 2011), De 8 Martie se Luptă (8 martie feminist, 2016) sau Antrenament (Black Protest 2016). Inițiate / create de Veda Popovici, performance-urile au fost dezvoltate ca răspuns la nevoile mișcărilor feministe locale și internaționale, implicând zeci de activiste, artiste și persoane solidare și au propus o întrupare colectivă, radicală și neapologetică a unei perspective feministe ancorate în contextul local și regional.

„Corp în Adversitate” propune articularea unei metodologii pentru acest tip de performance activist / artistic feminist, intersectând teorie critică, studiul mișcărilor sociale, teorie feministă, metode performative și artistice, analiză iconologică și estetică. O parte din întrebările la care „Corp în Adversitate” va căuta răspunsuri sunt: cum au fost implicate persoane non-artiste în producerea performance-urilor? În ce măsură estetica aleasă a îndepărtat sau a apropiat publicul de tema reprezentată? Prin ce fel de experiență au trecută participantele la performance? Când este oportună includerea unui performance în protest și când nu?

Veda Popovici lucrează ca artistă politică, teoreticiană angajată și activistă locală. Interesele sale străbat aceste câmpuri de acțiune, concentrându-se pe practici decoloniale și feministe și pe posibilitățile materiale ale creării comunalității. Munca sa politică s-a dezvoltat în lupta pentru locuire și prin organizarea comunitară în cadrul cooperativei Macaz, Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire și a Gazetei de Artă Politică. După ce și-a susținut dizertația doctorală despre naționalism în arta anilor 80 din contextul românesc, Popovici a ținut cursuri despre gândire decolonială, naționalism și teorie feministă la Universitatea Națională de Artă din București și Universitatea California Santa Cruz din SUA. Trăiește și lucrează în București.

Credit fotografie: Grigore Popescu

Proiect dezvoltat în cadrul Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, ce susține dezvoltarea scenei de dans contemporan și a performance-ului în Europa, precum și dezvoltarea publicului. Programul multianual este coordonat și implementat de o rețea formată din 11 parteneri europeni, asociații, companii și case de producție: 4Culture (RO), danceWEB (AT), ICI-Center Chorégraphique National De Montpellier (FR), Brain Store Project (BG), NDA Slovenia (SI), Stuk (BE), Tala Dance Center (HR), Uferstudios (DE), Veem House for Performance (NL), Workshop Foundation (HU) și MDT Stockholm (SE).

Life Long Burning – Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe este un proiect multianual co-finantat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă.

eXplore festival #14

Producători: Asociația 4Culture și WASP Working Art Space and Production

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al Romaniei- Muzeul Național De Geologie, Muzeul De Arta Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă

Top