UPDATE : OPEN CALL | Platforma X #3

cove call platforma x

UPDATE: Noul deadline pentru aplicații este 8 august 2016

Asociația 4Culture, în co-producție cu WASP Studios și Life Long Burning lansează ediția a 3-a a Platformei X — un program de rezidențe ce oferă suport în cercetarea și producția de proiecte interactive, new și trans-media, dedicat noii generații de artiști vizuali din România și din Europa. Artistii interesati sa participe in cadrul Platformei X 2016, pot trimite propuneri prin email, pana la  data de 8 august 2016.

Scopul platformei este de a antrena un dialog reflexiv, estetic și speculativ între artă, tehnologie și contextul socio-cultural actual. Căutând să exprime o înțelegere critică a tehnologiei, ca fiind mai mult decât o lume digitală, și a formelor noi de exprimare artistică, rupte din contextul culturii instituționalizate, platforma este un manifest pentru creativitate și progres.

Aflată la a treia ediție, anul acesta platforma orbitează în jurul conceptului “time-based”, avându-i ca și curatori pe Olivia Nițiș și Ciprian Ciuclea.

“Această ediție a Platfomei X invită la o reflecție asupra tehnologiei care permite ceea ce numim time-based media art work, adică orice produs artistic cuantificabil în sensul dimensiunii temporale la nivel de producție, rezultat și receptare – video, slide, audio, computing – și în egală măsură susținerea unei serii de producții artistice care are la bază noțiunea de timp. Manipularea timpului la nivel tehnic și conceptual este noțiunea cheie. De la filmul experimental, la artă video, sound și instalație, multimedia computing, durata este componenta esențială, însă înțelegerea și reflectarea acestei dimensiuni poate nuanța discursul tehnologic și poate oferi posibilitatea unor investigații vizuale și conceptuale care mizează pe conștentizarea relației de interdependență cu timpul ca proces, ca posibilitate de arhivare, înregistrare, ca realitate fizică, matematică și metafizică.

Platforma X propune nu doar o utilizare imediată a tehnologiei time-based, ci mai ales analiza procesului tehnologic ca instrument de cunoaștere în relație cu timpul ca efect, conținut și determinant.” Olivia Nițiș & Ciprian Ciuclea (curatori Platforma X – editia a 3-a).

Lucrările propuse trebuie să se afle într-un stadiu avansat de finalizare la nivel conceptual, artiștii sau grupurile de artiști care le-au inițiat beneficiind de rezidențe la WASP -Working Art Space and Production pentru finalizarea producțiilor și prezentarea acestora în premieră.

Perioada rezidentelor de productie este 15 august-23 septembrie 2016 (maxim 2 saptamani pentru fiecare proiect selectat).

Proiectul se va concretiza în perioada 23 – 30 septembrie 2016, cu o expoziție de grup a artiștilor rezidenți.

Pe WASP magazine gasiti o arhiva a edițiilor din 2014 si 2015.

Metode de aplicare:

Trimite un dosar de aplicație format din:

formularul de aplicare completat și semnat

• CV (obligatoriu) și portofoliu (selecție de proiecte maximum 5 pagini pdf)

• alte atașamente relevante pentru aplicație maximum 5 pagini pdf (descriere detaliată a proiectului, fotografii, documentări, schițe etc.).

* Pot fi trimise și materiale video și sound în limita unui sample în format dvd video, mp3 sau mp4, maximum 2 minute. Materialele se vor trimite exclusiv via

wetransfer, myairbridge sau dropbox.

Toate documentele trebuie trimise până la data de 8 august 2016 la contact@waspmagazine.com cu mențiunea Aplicație Platforma X #3.


Artistii selectați vor fi contactati prin email, pana la data de 15 august 2016.

*Datele pot fi modificate la decizia organizatorilor.

Orientări și cerințe:

• Acest apel se adresează atât artiștilor români, cât și celor din Europa.

• Propunerile pot fi trimise atât în limba română, cât și în limba engleză.

• Număr de lucrări: maxim 2 / autor.

• Apelul se adresează proiectelor aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare a conceptului, cu propuneri clare de materializare.

• Lucrările trebuie să se integreze în conceptul curatorial trasat de Olivia Nițis și Ciprian Ciuclea – “Time-based”

• Propunerile trebuie să vizeze proiecte care nu au mai fost expuse până acum în formă finală.

• Lucrările pot lua orice formă, însă trebuie să fie bine documentate, de sine stătătoare, ușor de transportat și sustenabile unor prezentări ulterioare.

• Lucrările trebuie să fie potrivite și să încurajeze participarea unei sfere largi de public, de la copii până la adulți.

• Încurajăm proiectele colaborative, care implică îmbinarea mai multor domenii de studiu


• Încurajăm experimentele, rezolvarea de probleme și găsirea de metode de a implica publicul în moduri inovatoare, ce provoacă gândirea.

• 4Culture va asigura productia expozitiei finale, costurile de cazare, transport si onorariu pentru artistii selectati in cadrul Platforma X – editia a 3-a. Detaliile privind fiecare proiect in parte, precum si datele de desfasurare ale rezidentelor vor fi stabilite impreuna cu artistii invitati in proiect.

Platforma X – editia a 3-a este un proiect cultural organizat de Asociatia 4Culture, in co-productie cu WASP Studios și Life Long Burning, cu sprijinul programului Cultura 2007 — 2013. Parteneri: Experimental Project, Centrul de fotografie Contemporana (Iasi), Asociatia Opus (Bucuresti).

Un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil, prin Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și Primăria Municipiului București.

 

Related posts

Top