Ausufern: festivalul scenei independente din Berlin

foto: AnnA Stein

de Mara Nedelcu

A devenit o tradiție în Berlin ca ultimul eveniment înainte de sfarsitul verii să fie dedicat dansului contemporan și performance-ului. 2013 a fost un an aniversar pentru două dintre bine cunoscutele instituții din domeniu: festivalul Tanz im August și centrul pentru dans contemporan Tanzfabrik Berlin; în acest context, au fost pregătite programe speciale: Tanz im August a prezentat o retrospectivă a celor 25 de ani de activitate, în timp ce Tanzfabrik a invitat artiști independenți de pe scena de dans din Berlin să participe la desfășurarea celei de-a 35-a aniversari.

Timp de patru zile consecutive, între 29 august și 1 septembrie, peste 150 de artiști au prezentat  o serie de premiere, vizionari, proiecte site-specific și performance-uri la Uferstudios Berlin, adunand aproape 2000 de spectatori în jurul celor 14 scene de dans și în împrejurimi. Într-un adevarat spirit de comunitate, Tanzfabrik a colaborat la organizarea acestui eveniment cu colegii de la Uferstudios: ada Studios, HZT University collective for contemporary dance studies, Tanzbüro Berlin și Uferstudios GmbH. Festivalul s-a numit AUSUFERN, intrucat a prezentat un program “made in Uferstudios”, prezentand studiourile ca spații de producție și prezentare pentru un public larg.

Pe toată durata verii, studiourile Uferstudios au pus spatiile la dispozitia coregrafilor, pentru pregatirea productiilor. Festivalul AUSUFERN a prezentat trei premiere. Intimate Nature, de Christine Borch este un duet între coregrafă și un cal, ca o încercare de a împărtăși experiența unei relații profunde cu un animal. Franz Rogowsky a prezentat, cu compania sa, b27, un performance de studio, despre intalnirile de dincolo de moștenirea originilor, in care corpul se eliberează de amintiri și se reîntregește într-un spațiu nou gol. Britta Wirthmüller a realizat o călătorie prin istoria dansului, reamintind moștenirea lăsată de Jean Weidt în trio-ul Physical Encounters. Abordarea sa asupra lucărilor lui Weidt se dezvolta intr-un proces de cercetare fizica ce urmăreste redescoperirea spiritului coregrafic autentic de la începutul secolului 21.

Pe lângă performance-urile in studio, festivalul i-a încurajat pe artiști să exploreze spațiile alternative printr-o serie de proiecte site-specific. Vechea hală a Uferstudios s-a dovedit a fi spațiul ideal pentru Ami Garmon și echipa ei. Close your eyes and add a touch of nothing a fost o invitație atât pentru artiștii implicați, cât și pentru public, de a explora posibilități și așteptări, de a provoca, de a rezista și de a imparti o băutură. Combinand un caracter de happening, instalație și performance, spectacolul a amintit de stilul american al anilor `70.

Adresandu-se comunitatii locale si publicului de dans, festivalul a incercat să implice cât mai mulți parteneri din zonă. În colaborare cu biblioteca publica locală, Tian Rotteveel a explorat vizual și a sonor vechea clădire a bibliotecii, provocând publicul să descopere spațiul dintr-o nouă perspectivă.

Găzduiti de frizeriile locale, Jo Parkes și compania sa, MobileDance, au realizat un schimb între dansatori, proprietari, angajați și clienți, pe tema „frumusetii”. Compania formată din dansatori profesioniști și amatori, cu vârste cuprinse între 6 și 75 de ani, a prezentat o coregrafie bazată pe derularea vieții de zi cu zi dintr-un coafor și a invitat locuitorii sa se alature si sa cunoasca o afacere dintr-o perspectiva diferită.

Nu doar artiștii din Berlin, dar și studenții in dans de la HZT au fost inspirați de apelul lansat de AUSUFERN. Aceștia au pregătit un program de instalații și performance-uri, animând spațiile studiourilor și curtea Uferstudios. Studenții au adus în fața publicului peste 20 de spectacole și intervenții, dovedind un interes deosebit pentru experiment, implicându-se atât pe ei insisi, cât și publicul în diverse formate performative.

Cu toate că se confruntă cu mari dificultăți financiare, scena independenta de dans  reușește să prezinte colegilor, presei, partenerilor, politicienilor și publicului un program dinamic și diversificat, ce a putut fi realizat cu ajutorul implicarii si devotamentului tuturor participanților. AUSUFERN a dovedit încă o dată puterea, motivatia si inspiratia de care da dovada sectorul independent berlinez.

Traducere de Cristina Niculae

Related posts

Top