Familia Offline

MIHAELA MICHAILOV (RO)
31.10 | 20:00 | WASP black box

Text: Mihaela Michailov

Regie: Radu Apostol

Cu: Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuț Roșca, Mario Ștefan, Andreea Baraitan, Georgiana Moise, Anca Negoiță, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi, Viorel Cojanu și Mihaela Rădescu

Scenografia: Maria Mandea

Muzica: Bogdan Burlăcianu

Proiectul Copiii migrației este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul s-a bucurat de consilierea Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.

Familia Offline este spectacolul maturizării în absența părinților. Este spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, așteptând să fie din nou alături de mama și de tata. Maturizarea lor naște întrebări inocente, tandre și cinice, despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să putem avea grijă de noi și de cei care ne sunt aproape? Când devenim mama? Și când mama nu este aproape de noi, cine e mama?

Familia Offline face parte din proiectul de Teatru Educațional Copiii migrației, inițiat de Asociația Culturală Replika, în parteneriat cu Teatrul Foarte Mic din București. Echipa spectacolului Familia Offline a lucrat timp de un an de zile cu un grup de copii de la Școala 55 din cartierul Republica. Copiii au propus situații și soluții teatrale, și-au folosit forța imaginativă, creativitatea spontană și abilitățile individuale pentru a construi un spectacol în care să fie voci empatice ale realității pe care o reprezintă – realitatea socială a copiilor rămași singuri acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate.

Teatrul Educațional nu este o platformă a copiilor talentați, recompensați în funcție de capacitatea competițională și de abilități confirmate, ci este un mediu de educare și formare a oricărui copil, prin intermediul jocurilor teatrale. Aceste jocuri nu fac altceva decât să-l stârnească și să-l provoace pe copil să se manifeste creativ și spontan. Teatrul Educațional valorizează spiritul de echipă și comunitatea de creație, adică acel tip de comunitate care funcționează după principii nonierarhice, egalitare, și în care copiii sunt provocați să se exprime liber împreună, să propună idei și soluții, fără să le fie frică, în orice moment, că au propus ceva greșit. În Teatrul Educațional nu avem catalog sau note, nu avem sancțiuni pentru ceea ce este considerat, de obicei, o eroare. Avem doar participarea colectivă la un proces de creație în care fiecare copil devine un pedagog care se educă pe sine și îi educă pe ceilalți, în spiritul inițiativei comune de acțiune. Teatrul Educațional mizează pe o pedagogie a experienței colective de viață, prin intermediul căreia copiii învață împreună să se formeze, experimentând situații și contexte care îi ajută să înțeleagă lumea în care trăiesc.

Related posts

Top